Saturday, November 1, 2008

Schokland is weer officieel een dorp geworden

Het voormalige eiland in de Zuiderzee Schokland is sinds zaterdag weer een dorp. Het is nu het elfde dorp in de gemeente Noordoostpolder in de provincie Flevoland. De plaats heeft nu weer en echte officiƫle plaatsnaam en bovendien een eigen postcode.

In 1859 werden al de 650 bewoners van het eiland op bevel van koning Willem III geƫvacueerd omdat Schokland beetje bij beetje in de Zuiderzee verdween.

Tot 1932 lag het als eiland in de Zuiderzee. Nadat de Afsluitdijk was voltooid kwam het terecht in het IJsselmeer.

In 1942 werd de omgeving van het visserseiland drooggelegd en werd het een onderdeel van het vasteland van de Noordoostpolder.

Het dorp telt nu vier huishoudens. Er is een museum en een woning van de lichtwachter. Naar verwachting zal het toerisme naar Schokland toenemen.

In de Middeleeuwen was Schokland veel groter dan nu, maar door zware stormen en landafslag werd het eiland steeds kleiner.

Van de oorspronkelijke drie dorpen op het eiland is alleen de bebouwing van Middelbuurt deels bewaard gebleven, met de uit 1834 daterende kerk. In de jaren tachtig van de 20e eeuw werden enkele houten huizen in Zuiderzeestijl gebouwd.

Daar is nu een museum gevestigd, met een permanente tentoonstelling over de vondst van onder meer mammoeten bij het eiland.

Sinds 1 november 2008 is Middelbuurt na 150 jaar dus officieel een dorp en draagt nu de naam van het beroemde historische Schokland.

Friday, May 23, 2008

Staatsbosbeheer waarschuwt aan de Roodbeenweg tegen agressieve buizerd

Staatsbosbeheer heeft afgelopen maandag een hek met een bord met een waarschuwing geplaatst langs een strook bos aan de Roodbeenweg tussen Lelystad en Dronten in de provincie Flevoland om te waarschuwen voor een agressieve buizerd.

De vogel valt al voor het vierde jaar hardlopers, wandelaars en fietsers aan die te dicht bij het nest komen. Passanten worden nu gewaarschuwd met de tekst: “Aanvallende buizerd”.

De roofvogel, die een spanwijdte heeft van ongeveer 1,5 meter en is van kop tot staart ongeveer 55 centimeter lang. Voornamelijk de klauwen zijn gevaarlijk.

Hij valt alleen in de broedperiode aan of wanneer ze jongen heeft en de buizerd het nest wil beschermen.

Tot ongeveer eind juni zullen de borden blijven staan. Dan is de broedperiode van de buizerd voorbij en zijn de jongen volgens de boswachter weggevlogen.

Het gedrag van deze vogel is volgens Staatsbosbeheer een beetje afwijkend. Maar tot dusver zijn er helemaal geen gevallen bekend van serieuze aanvallen op mensen van het dier.

Het is natuurlijk wel opvallend, dat de buizerd de schuld krijgt van alles, want het kan toch ook wel een beetje agressief zijn om in de buurt van een nest te komen waar een vogel broed of kuikentjes aanwezig zijn.

Maar om de mensen dan toch te waarschuwen voor het dier is natuurlijk een uitstekend idee.

Tuesday, April 22, 2008

Zeearenden uit ei gekropen in Oostvaardersplassen

Onlangs zijn in het natuurgebied de Oostvaardersplassen in de provincie Flevoland twee zeearenden geboren. De jonge vogels zijn min of meer bij toeval ontdekt toen luchtfoto’s voor een vogeltelling werden bestudeerd.

Het vogelpaar heeft dit jaar voor het eerst twee jongen in het nest. Dit werd ontdekt door De Waterdienst van Rijkswaterstaat doordat ze vanuit de lucht de vogeltelling uitvoerde.

Het is het derde opeenvolgende jaar dat er een zeearendpaar in de Oostvaardersplassen broedt. Maar het is voor het eerst dat er twee jongen uit het ei kropen.

Het is het enige paar van deze vogelsoort die in Nederland broed. De twee eerdere zeearenden die zijn geboren zouden zich nog steeds in het gebied van de Oostvaardersplassen bevinden.

Dit jaar hebben de zeearenden niet op hetzelfde nest gebroed als de vorige twee jaar. Ze bouwden op een andere plaats in de Oostvaardersplassen een nieuw nest.

Daarom kon het broedproces van de vogels dit jaar niet gevolgd kon via de webcam die vorig jaar was geplaatst. Misschien wilden ze geheim houden waar ze aan het broeden waren?

De luchtfoto’s zijn gemaakt omdat de boswachters niet in de buurt van het nest komen. Maar ze zagen de zeearenden met prooien vliegen en dat zou erop duiden dat er jongen geboren zijn. Men heeft toen besloten om vanaf grote hoogte luchtfoto’s te maken.

De boswachter noemde de geboorte van twee exemplaren “fantastisch”. “Zo groeit de populatie zeearenden in Nederland snel.”

Hij beschouwt de broedende zeearenden ook als een teken dat de aanpak voor de Oostvaardersplassen, waar de mens vrijwel niet ingrijpt, werkt. Hij zei: “Die zeearend komt hier echt niet zomaar.”

De zeearend is de grootste arendsoort van Europa. Ze kunnen een vleugelspanwijdte tot wel 2,5 meter hebben. En ondanks dat de kuikens niet ter wereld zijn gekomen in onze wijk, is toch iedereen laaiend enthousiast over de geboorte ervan.

Staatsbosbeheer let de komende tijd extra op mensen die het nest willen zien. Het nest en de omgeving zijn tot strikt rustgebied verklaard.

Oostvaardersplassen in Flevoland

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Lelystad en Almere. Het is een uitgestrekt en uniek moerasachtige landschap. Het is een ongerept gebied waar de natuur ongestoord haar eigen gang mag gaan en dat is zeldzaam in Nederland.

Het grootste deel van dit immense natuurgebied bestaat uit water en moeras en kan niet overal door mensenvoeten betreden worden. Maar vanaf de wandel- en fietspaden en vanaf de uitkijkpunten en observatiehutten kan iedereen dit unieke gebied beleven.